28e DSW Bruggenloop Rotterdam winters feest onder aangename omstandigheden

De storm en de hoosbuien die een dag eerder het land teisterden zijn verdwenen wanneer de 28DSW Bruggenloop Rotterdam van start gaat. Het is een graad of 8. Nauwelijks wind. Pas aan het eind van de middag vallen er wat regendruppels. De 11.444 lopers beleven een winters feest in kerstsfeer onder aangename omstandigheden.

De enige die het zichtbaar koud heeft is Yolanda Koelhof. Ze staat erbij in een korte glitterjurk, draagt zwarte laarzen met hoge hakken en heeft een zilverkleurig kroontje op haar donkerblonde haar-met-warme-rode-gloed. Nee, geen deelneemster. Een sjerp onthult wie ze wél is: ‘Ms Universe’. En op deze mooie decemberzondag is ze ook ‘Miss Bruggenloop’.

Yolanda Koelhof (35) geeft bij de Kuip, het iconische stadion van Feyenoord, het startschot. Later kust ze als eerste de winnaar en neemt ze namens het goede doel Make-A-Wish een blijmakende cheque in ontvangst. Op de hoogwerker houdt ze zich dansend en handenklappend warm. ,,Een prachtig evenement in mijn Rotterdam. Het is dat ik zo weinig tijd heb, anders had ik zelf ook graag meegelopen.’’

Slide001

Ze geniet van de lopers die, getooid in alle kleuren van de regenboog, in drie startgolven vertrekken voor hun avontuurlijke tocht over de bruggen. Een groot deel, meer dan 2.000, zijn deze keer per trein gekomen. Speciaal voor de DSW Bruggenloop Rotterdam heeft NS Station Stadion geopend.

De treinen rijden af en aan. Oskar Wols, een 52-jarige IT-architect: ,,Ik kom rechtstreeks uit Den Haag. Zonder parkeerproblemen. Een goed idee.’’ Een aantal hostessen en sfeermakers van de NS vangen de deelnemers op en wijzen hen de kortste weg naar het stadion, over een gele loper.

Ondertussen kunnen ze zich, al dan niet met familie, vrienden of collega’s, laten vereeuwigen. De foto krijgen ze een paar tellen later gratis mee. Dat kan ook nog na afloop, wanneer NS-medewerkers bovendien royaal kaartjes van de eerste klas voor de terugreis uitdelen.

In het Maasgebouw, waar liefst 301 teams van 90 bedrijven zich gereedmaken voor de Business Run, ademt alles kerstsfeer: kerstbomen, kerstversiering, kerstkransjes, kerstmuziek, en ja natuurlijk: de kerstman. Wie wil in deze gezellige tijd niet even met hem op de foto?

Slide002

Op het voorplein van het stadion trekken de lopers rond drie uur massaal naar de startvakken. Velen in het roodwitte shirt van Feyenoord. Hoofdredacteur Christiaan Ruesink van het Algemeen Dagblad poseert met de AD-lopersgroep voor een fotograaf. Op de achterkant van hun shirt staat: Geen woorden maar dADen. Hoe toepasselijk in de historische omgeving van de Kuip.

Het ‘echte werk’ begint pas wanneer de bruggen opdoemen. Als eerste het Varkenoordse Viaduct, in feite geen echte brug. Daarna volgen twee nieuwe hindernissen op het uitdagende parcours: de Lodewijk Pincoffsbrug en de Spoorweghavenbrug. Vervolgens de Erasmusbrug, Nieuwe Leuvebrug, Boerengatbrug én de Van Brienenoordbrug, traditioneel de zwaarste.

Dagelijks passeren 250.000 voertuigen de Van Brienenoordbrug. Tijdens de DSW Bruggenloop Rotterdam komen daar bijna 12.000 hardlopers bij. Wie deze hindernis eenmaal heeft genomen, kan zich opmaken voor een enthousiaste ontvangst bij de finish. Daar zwaaien toeschouwers met kleurige plastic ‘tl-buizen’ en onthaalt opperstalspreekmeester Arno Bremer de lopers met warme woorden.

De eerste die na 15 kilometer over de streep komt, is in Rotterdam geen onbekende. Het is Patrick Kwist, ook al winnaar in 2011 en 2012. ,,Nee,’’ zegt hij lachend nadat Miss Bruggenloop hem een felicitatiekus op een bezwete wang heeft gegeven, ,,nee, winnen went nooit. Het blijft fantastisch om hier als eerste aan te komen. Vorig jaar was ik derde en dat is toch minder.’’

Kwist is inmiddels 47 jaar. Een rasechte Rotterdammer. Instructeur op het Albeda  College, waar hij praktijklessen horeca verzorgt. Dit jaar kroonde hij zich in zijn leeftijdsklasse tot wereldkampioen halve marathon en greep hij bovendien het zilver op de 10.000 meter. ,,Het is een geweldige afsluiting van het seizoen om de Bruggenloop te winnen.’’ Zijn tijd: 48 minuten en 36 seconden.

Kwist, en hij niet alleen, roemt de omstandigheden en de sfeer van het evenement. ,,Lekker weer. En enorm veel toeschouwers langs de kant. Hun spontane reacties duwen je gewoon vooruit. Het wordt elk jaar drukker,’’ aldus de winnaar, die na een paar kilometer al niet meer achterom keek waar zijn achtervolgers bleven.

De eerste vrouw bij de DSW Bruggenloop Rotterdam komt uit Amsterdam: Natasja Janssen (26), medewerkster klinisch onderzoek bij het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis finisht in 55 minuten en 49 seconden: ,,Ik ben lid van de Amsterdam Running Junkies. Enkele collega’s vertelden dat het door al die bruggen zo’n leuke loop was. Ik zag vooral op tegen de Erasmusbrug, gelukkig zat die in het begin van het parcours.’’

Slide004

Frans ten Brink, lid van de raad van bestuur van zorgverzekeraar DSW, kijkt tijdens ‘zijn’ Bruggenloop de ogen uit. ,,Volgend jaar zijn we opnieuw en voor het derde jaar titelsponsor. Zo’n evenement heb ik nog nooit meegemaakt. Leuk om te zien hoeveel mensen in beweging komen. Bovendien ondersteunen ze ook nog eens een sympathiek goed doel.’’

Dat goede doel, Make-A-Wish, vervult de liefste wens van kinderen tussen 3 en 18 jaar met een levensbedreigende ziekte. Ms Universe Yolanda Koelhof treedt op als ambassadeur, ze haalt onder meer donateurs binnen. Bij de DSW Bruggenloop mag ze een cheque met het prachtige bedrag van € 12.040 in ontvangst nemen van organisator Mario Kadiks.

Kadiks kijkt met plezier terug op de 28e DSW Bruggenloop Rotterdam. ,,De sfeer was erg ontspannen. Het weer helpt natuurlijk mee. Het was veel aangenamer dan vorig jaar, toen het waaide en regende. De locatie is ook schitterend: bij Stadion Feijenoord en met het Maasgebouw waar wij de Business-teams uitstekende service kunnen bieden.’’

Slide006

Wanneer de winnaars al zijn gehuldigd druppelen de laatste lopers binnenkomen. Dat gebeurt in een betoverende sfeer, die de deelnemers met hun groene looplampje deels zelf creëren. De allerlaatsten, twee vrouwen, komen met Bengaals vuurwerk over de finish. Ook zij voldoen aan het motto van de DSW Bruggenloop Rotterdam: Together we beat the bridges. Net als alle andere finishers worden ze beloond met een speciale herinneringsmedaille. Voor de 350 vrijwilligers is er een mini-kerstboompje als dank voor hun inzet.

Wordt vervolgd, volgend jaar op zondag 11 december 2016.

***

Wie wil nagenieten: op onze website zijn behalve de uitslagen en een sfeervolle video de komende dagen ook nieuwe verhalen en foto’s te vinden.

Slide005

DSW Zorgverzekeraar AA Drink Sky Radio Ormer ICT Subway Stichting DaDa