Historie

DSW Bruggenloop Rotterdam

De DSW Bruggenloop Rotterdam kent een lange traditie. De première van het bijzondere hardloopevenement dateert van 9 maart 1986. Het was een initiatief van roeivereniging Nautilus, die dat jaar haar 100-jarig bestaan vierde. De eerste winnaar was Metro-atleet Lou Polak. 

 


Subsidie

Een van de leden van Nautilus stapte destijds met het idee naar Jaap Noordenbos, bij de gemeente manager Sport, Recreatie en Evenementen. ,,De vraag was of wij subsidie konden verstrekken voor deze loop. Dat was niet mogelijk, maar omdat ik ook voorzitter was van de Atletiek Vereniging Rotterdam (AVR) kon ik wel helpen. Nautilus en AVR besloten uiteindelijk de Bruggenloop samen te organiseren.''

Subsidie

Populair

 Nautilus dacht aanvankelijk aan een eenmalig jubileum-evenement, met als belangrijkste doel het bijeenbrengen van extra geld voor de vloot en een nieuw clubgebouw aan de Rotte. Maar bij die ene keer bleef het dus niet. De Bruggenloop groeide uit tot een zeer populair loopevenement.


Start en finish

Start en finish waren in de beginjaren bij de Oude Plantage. De deelnemers trokken via de Esch en de Van Brienenoordbrug naar Rotterdam-Zuid. Vervolgens voerde het parcours hen langs Stadion Feijenoord en over de Koninginnebrug en de Willemsbrug. De afstand bedroeg aanvankelijk 11,5 kilometer. In 1994, bij de negende editie, werd dat 13,3 kilometer. Later werd het programma uitgebreid met een halve marathon (21,1 kilometer). De huidige afstand van de Bruggenloop is 15 kilometer.

Start en finish

Succes

De prestatieloop was met zo'n 572 deelnemers meteen een 'overdonderend succes', zoals in de annalen van Nautilus is opgetekend. Een jaar later waren dat er al 1030. Een dixielandband verhoogde de sfeer. Tal van lopers beschouwden het evenement in de lente als een goede test voor de Marathon Rotterdam.


Sfeer

De datum van de Bruggenloop is verschoven van februari naar de sfeerrijke decembermaand. Ook is gekozen voor een nieuwe startlocatie, met volop groeimogelijkheden voor de toekomst.

Sfeer

De Kuip

De 30ste DSW Bruggenloop Rotterdam eindigt bij Stadion Feijenoord, in de volksmond beter bekend als De Kuip. Het aantal bruggen in het parcours is in de loop der jaren uitgebreid van drie naar zes.