Goed voorbereid


Programma zondag 8 december 2019

Onder voorbehoud van wijzigingen
Tijd Activiteit Locatie
13:30 uur Stadion Feijenoord geopend Stadion Feijenoord en Maasgebouw
13:30 uur Wedstrijdsecretariaat geopend Olympiagebouw, eerste verdieping, linkerkant
15:30 uur Start in 3 startwaves Olympiaweg
+/- 16:15 uur Finish eerste loper Finish; Olympiaweg
+/- 16:25 uur Finish eerste loopster Finish; Olympiaweg
16:30 uur Cheque uitreiking Familiehuis Daniel den Hoed Podium; Olympiaweg
16:45 uur Prijsuitreiking individueel Podium; Olympiaweg
18:00 uur Prijsuitreiking Business Run Maasgebouw
18:15 uur Heroïsch onthaal laatste loper Finish; Olympiaweg

Parcoursen

Bekijk hiernaast de parcourskaart voor de 31e editie.

Stadion Feijenoord is op zondag 8 december opnieuw het decor is voor de start én finish van de DSW Bruggenloop Rotterdam. Na de start bij De Kuip wacht een beproeving van een aantal iconische Rotterdamse bruggen, waaronder de uitdagende Erasmusbrug en de Brienenoordbrug. 

Parcourskaart

Parcourskaart editie 2019
Plattegrond Stadion FeijenoordStartnummers

Startnummer toegestuurd
Heb je je uiterlijk 11 november 2019 ingeschreven? Dan krijg je jouw startnummer en de daarbij behorende tag uiterlijk in de week voor het evenement per post toegestuurd.

Startnummer ophalen
Indien je na 12 november bent ingeschreven, krijg je jouw startnummer niet thuisgestuurd. Je kunt jouw startnummer zondag 8 december ophalen bij de startnummers uitgifte (boven) in het Olympiagebouw (eerste verdieping, linkerkant) bij stadion Feijenoord. Houd bij het ophalen van jouw startnummer de mail bij de hand die je vooraf van ons ontvangt (uitgeprint of smartphone). Jouw startwave staat geprint op het startnummer. 

Geen mail of startnummer ontvangen?
Heb jij jouw startnummer zondag 8 december nog niet per post ontvangen en stond jij wel voor 11 november ingeschreven? Kom dan zondag 8 december langs bij het wedstrijdsecretariaat in het Olympiagebouw (eerste verdieping, linkerkant) bij stadion Feijenoord. 

Het is mogelijk dat de nieuwsbrief met hierin jouw startnummer in je spambox terecht is gekomen. Controleer ook die box. Indien je ook daar niets hebt ontvangen, of je bent afgemeld voor onze nieuwsbrieven, kom dan naar het wedstrijdsecretariaat in het Olympiagebouw (eerste verdieping, linkerkant).

Vul het medische paspoort op de achterkant van het startnummer in 
Je wordt dringend verzocht voor je eigen veiligheid het medisch paspoort aan de achterzijde van het startnummer in te vullen. Het startnummer dien je op de borstzijde te dragen. Het startnummer is persoonlijk en niet overdraagbaar. Bij calamiteiten dient jouw startnummer namelijk als medisch paspoort.

Startwaves

De indeling van de startwaves wordt bepaald op basis van jouw opgegeven verwachte eindtijd in het inschrijfformulier. In verband met de productie van de startnummers was het mogelijk om tot en met 11 november je verwachte eindtijd in te vullen. Vanaf 12 november worden/zijn alle deelnemers automatisch in de laatste startwave ingedeeld. Let op: wijzigen van startwave is dan niet meer mogelijk. Je mag wel in een latere startwave starten.

Openingstijden Startnummers uitgifte in het Olympiagebouw

 • Zondag 8 december: vanaf 13:30 uur.


Reisadvies zondag 8 december

Wij adviseren deelnemers en toeschouwers zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te reizen. Station - Rotterdam Stadion is uitstekend bereikbaar en is gelegen vlakbij de start- en finishlocatie. Houd er rekening mee dat sommige wegen zijn afgesloten en het druk kan zijn in de stad.

 

Vervoersmiddelen

NS - trein

Station - Rotterdam Stadion bevindt zich op loopafstand van de start- en finishlocatie. Op zondag 8 december maakt de NS speciaal voor ons evenement gebruik van NS Station - Rotterdam Stadion. Zo kun je direct op het evenemententerrein uitstappen. De NS zet extra treinen in naar station Stadion op onderstaande trajecten: 

 • Traject Den Haag – Dordrecht 2x per uur
 • Traject Dordrecht – Den Haag 2x per uur
 • Vanuit de richting Vlissingen stopt de trein ook op bij Station Stadion.

Bovenstaande treinen stoppen tussen 12.00 en 19.00 uur.

In de NS Reisplanner staan alle tijden van de treinen die stoppen op halte Rotterdam Stadion. Kijk hier kort voor vertrek voor de meest actuele informatie en check ook alvast uw terugreis. 

Er is één ov-chipkaart oplaadmogelijkheid op Rotterdam Station Stadion tijdens de DSW Bruggenloop Rotterdam zondag 8 december. 

 

 

RET - metro

Metro station Stadion Feijenoord is uitstekend bereikbaar en is gelegen vlakbij de startlocatie en de finish. Plan je reis van tevoren op 9292.nl.

Advies vanaf Centraal Station Rotterdam
Vanaf Centraal Station Rotterdam:
Tramlijn 23 richting Beverwaard - uitstappen bij halte Stadion Feijenoord

Advies vanaf Zuidplein:
Metro richting Centraal Station - bij station Wilheminaplein overstappen op: tramlijn 23 richting Beverwaard - uitstappen bij halte Station Feijenoord

Advies vanaf P+R Slinge:
Metro richting Centraal Station - bij station Wilheminaplein overstappen op: tramlijn 23 richting Beverwaard - uitstappen bij halte Station Feijenoord.

 

Vervoerbewijs:

Ben je al in het bezit van een OV-chipkaart? Bestel hier eenvoudig saldo. Heb je nog geen OV-chipkaart, maar wil je er wel één aanschaffen, klik dan hier en bestel een persoonlijke OV-chipkaart. In combinatie met automatisch opladen heb je altijd voldoende saldo. Bezoek je Rotterdam eenmalig? Koop dan een wegwerpkaart bij de automaat op één van de metrostations met een dagkaart of 2 x 1 uur reizen erop. Het reizen met het openbaar vervoer is niet alleen efficiënter, maar je helpt op deze manier ook mee om het evenement duurzamer te maken.

Auto

Er zijn beperkte parkeermogelijkheden rondom Stadion Feijenoord. Een alternatief is om gebruik te maken van P+R Slinge. Hier geldt een kortingstarief wanneer men aansluitend gebruik maakt van het openbaar vervoer. 

Voor vragen van gemeentelijke aard kun je contact opnemen met het informatienummer van de Gemeente Rotterdam 14010.

Fiets

FIETS

Indien mogelijk raden wij alle bezoekers en toeschouwers aan om met de fiets te komen. Er zijn voldoende mogelijkheden om de fiets te parkeren om en nabij Stadion Feijenoord. We raden je aan om gebruik te maken van de fietsenstalling nabij P7. Bekijk hier de exacte locatie van de fietsenstalling. 

Waterbus

De snelle veerdiensten van de Waterbus brengen je comfortabel en snel van en naar Rotterdam. De Waterbussen varen tussen Rotterdam en Dordrecht en in de Drechtsteden.

Afsluiting wegen

Wij willen niet nalaten je op voorhand onze excuses aan te bieden voor eventuele overlast als gevolg van de tijdelijke afsluitingen op zondag 8 december en danken je bij voorbaat voor je medewerking en begrip.

Bekijk hier de afsluittijden van de DSW Bruggenloop Rotterdam 2019.Meest gestelde vragen beantwoord

Ik heb geen startbewijs ontvangen, wat nu?

Ik zou mijn startnummer thuisgestuurd krijgen en ik heb nog niks ontvangen
De startnummers worden een week voorafgaand van het evenement opgestuurd en kunnen tot zaterdag 7 december thuisbezorgd worden. Wanneer je het startnummer zondag nog niet thuis hebt ontvangen, kom dan ruim van te voren naar het wedstrijdsecretariaat in het Olympiagebouw (eerste verdieping, linkerkant).  

Ik zou mijn startnummer per mail ontvangen
Controleer ook je spambox. Indien je ook daar niets hebt ontvangen, of je bent afgemeld voor onze nieuwsbrieven, kom dan naar het wedstrijdsecretariaat in het Olympiagebouw (eerste verdieping, linkerkant).  

Kan ik in een andere startwave starten?

Starten in een latere wave mag altijd, hiervoor hoef jij geen contact op te nemen met de organisatie. Het is niet toegestaan om in een eerdere startwave te starten. 

Let op: Wijzigen van startwave is niet meer mogelijk.  Op jouw startnummer staat aangegeven in welke startwave je bent ingedeeld. Krijg jij jouw startnummer niet thuisgestuurd? Dan staat jouw startwave in de mail die je hebt ontvangen. 

 

Waar kan ik mijn hardloopshirt ophalen?

Indien je het runningshirt besteld hebt bij jouw inschrijving, kun je deze op vertoon van jouw startnummer ophalen bij het wedstrijdsecretariaat in het Olympiagebouw (eerste verdieping, linkerkant) vanaf 13:30 uur. 

Is er kleedgelegenheid?

De verwarmde kleedruimten met sfeervolle Kerstmuziek bevinden zich aan weerszijde in de binnenring van het stadion. Let op: de kleedaccommodaties voor dames en heren bevinden zich aan weerszijde van het stadion. Is het aan één zijde vol, maak dan gebruik van de kleedaccommodatie aan de andere kant. Deze ruimtes zijn alleen toegankelijk op vertoon van je startnummer. Hier kun je tevens je tas (op eigen risico) achterlaten.

Eventuele waardevolle spullen zoals sleutels, portemonnee e/o mobiele telefoon kun je opbergen in een kluisje van Lockerbox. Indien je gebruik wilt maken van deze service dien je dit aan te geven bij je inschrijving (kosten € 6,00). Let op: de beschikbaarheid van deze kluisjes is beperkt.

Wat zijn handige tips voor lopen in het voorspelde weer?

Adviezen in de voorbereiding en vóór de loop

1. Kleding en weer:

 • Bij koud weer (5 graden en voor langzame lopers 10 graden) is een thermo-shirt op de huid de beste keuze. Draag erover heen een dunne, ventilerende laag (geen nylon). Een muts is aan te raden bij een lage gevoelstemperatuur en wind.

 • Strik je veters grondig (dubbele knoop), zorg ervoor dat ze niet los gaan tijdens de wedstrijd.

Hoe langzamer je tempo des te meer kleding je nodig hebt. Bij wandelen treedt een flinke afkoeling op. De gevoelstemperatuur is met name afhankelijk van wind en vochtigheid. Bijvoorbeeld: Wanneer de temperatuur +10°C is met een matige wind (windkracht 5) dan voelt het aan als +4°C. Is het echter 5°C met een matige wind dan voelt het aan als - 4°C. Vaak zakt in Rotterdam 's middags de temperatuur zo'n 5 à 6°C zodat wij vaak bij de langzame lopers afgekoelde lopers zien.

2. Maak een loopschema
Dit is uiteraard afhankelijk van het evenement waaraan je deelneemt.
3. Loop uitsluitend op goed ingelopen ( nooit nieuwe!) schoenen en sokken en let op het wegdek bij iedere training en de wedstrijd. Wissel het links en rechts lopen op de weg af wanneer mogelijk. 
4. Heb je een koortsende ziekte (>39o) in de week vóór het evenement, loop dan niet mee!

Adviezen direct voor en tijdens de loop
1. De hoeveelheid die je drinkt, is afhankelijk van het weer en van transpiratie (dit is zeer individueel). Drink tot 45 minuten voor de start extra. Stop dan met drinken en bezoek nog een toilet. Neem een flesje mee in het startvak (ca. 300 ml.) en drink dat 5-10 min. voor de start leeg. Zo voorkom je dat je onderweg moet plassen. Dorstgevoel is nooit een goede graadmeter. Als je niet gewend bent te drinken, drink dan alleen water: 100-200 ml. elke 15 minuten. Dranken met koolhydraat (5-8%) zijn ook geschikt, zorg dat je per uur ongeveer 70 gram koolhydraten inneemt gedurende de gehele race. Flesjes met afgemeten sportdrank (die je aan een riem meedraagt) kunnen je daarbij helpen. Bij koel weer of wanneer je geen snelle loper bent, neem dan liever energiedranken dan vast voedsel of fruit. Dit laatste blijft te lang in de maag. Hulpregel: het gewichtsverschil tussen voor en na de loop van meer dan 1 kg staat gelijk aan de hoeveelheid drank die je te weinig hebt gedronken. Probeer dit uit bij trainingen!

2. Luister naar je lichaam! Voel je je zich niet lekker, stop dan. Eerste symptomen van uitdroging zijn: kippenvel op borst en bovenarmen, rillingen, druk in het hoofd, duizeligheid, later spierkramp, braken en droge huid. Deze verschijnselen kunnen snel overgaan in desoriëntatie en verwarring. Heb je wel eens problemen gehad met uitdroging en/of hoge temperatuur dan heb je meer kans het wederom te krijgen (zeker bij warm weer). Loop dan niet; uitvallen is geen schande!

3. Heb je kuitkramp, loop dan langzaam of wandel, eventueel licht rekken; niet stoppen maar wel extra drinken! Pas op voor uitdroging.
4. Start rustig. Controleer je tempo, elke seconde op de kilometer te hard in het begin van de race, kan aan het einde minutenverlies per kilometer betekenen. Loop je eigen tempo; vermijd tempoverhogingen en sprinten in de laatste kilometers.

5. Stop bij pijn op de borst, abnormale kortademigheid en duizeligheid.
6. Let goed op het wegdek en andere situaties om je heen.
7. Breng vaseline aan op tepels, dijen en andere schuurplekken.
8. Medische informatie over ziekten (bijv. suikerziekte,medicijnen) dien je bij je te dragen, bij voorkeur ook vermeld op de achterzijde van het startnummer. Schrijf daar tevens een telefoonnummer op van een contactpersoon, die tijdens de race bereikbaar is. Vermeld je naam, adres en telefoonnummer eveneens op de achterzijde van het startnummer.

Adviezen na de loop

1. Drink veel en loop goed uit. Neem eerst te drinken en gebruik daarna een lichte maaltijd (brood, banaan e.d.).
2. Ook de dagen erna regelmatig wandelen en extra drinken, evenals koolhydraatrijke producten. Neem voldoende tijd voor herstel!
3. Bij koud weer direct verkleden en evt. thee of bouillon drinken. Geen alcoholische dranken of koffie.
4. Direct na de finish is het zinvol om ruim te drinken en voldoende koolhydraten te eten om het vocht- en energieverlies weer aan te vullen. Sportdrankjes met koolhydraten, een ruime hoeveelheid water ( >1/2liter) en rijpe bananen of andere vruchten zijn aanraders.

Urgente vragen vlak vóór de wedstrijd
Heb je, ondanks goede voorbereiding en het lezen van de medische voorlichting, nog urgente vragen over training, blessures, voeding etc. op de dagen vóór een loopevenement dan kun je contact opnemen met jouw huisarts.

Welke verzorging krijg ik onderweg?

Tijdens de DSW Bruggenloop Rotterdam zullen verzorgingsposten met AA Drink-Iso Lemon (Isotone sportdrank) van sponsor AA Drink en water worden ingericht.  Op 9 km en bij de finish wordt er ook thee aangeboden. Wij adviseren je bij iedere verzorgingspost de tijd te nemen om te drinken. 

 • 5 km: water
 • 9 km: water, AA Drink Iso Lemon, thee
 • 12 km: water, thee
 • Finish: water, AA Drink Iso Lemon, thee
Ik wil mijn startnummer overdragen, hoe doe ik dat?

Startnummer overdragen
Indien je onverhoopt niet kunt deelnemen aan het evenement en toch een startnummer hebt gekocht, kun je je startnummer laten overschrijven op een andere naam. Hieronder lees je alle informatie. 

Overdragen met voornaam op startnummer
In verband met het bestellen van de startnummers is het overschrijven van een startnummer met bedrukking van voornaam mogelijk tot en met 11 november. Hierna worden de startnummers bedrukt en is het niet meer mogelijk jouw voornaam op het startnummer te drukken. 

Overdragen met naam in de online uitslagen
Het is na 11 november nog steeds mogelijk om je startnummer over te dragen zodat de naam in de uitslagen goed staat. Het startbewijs wordt dan per e-mail opgestuurd naar degene die staat ingeschreven en dient onderling te worden overdragen. Deze verantwoordelijkheid ligt bij de lopers. Het overdragen van startnummers kan t/m zondag 8 december en kan alleen via het online inschrijfformulier op de website. Het is niet mogelijk om dit ter plekke op het wedstrijdsecretariaat te regelen.

Let op: als de oud deelnemer heeft ingeschreven voor 11 november, dan wordt het startnummer nog naar de oude deelnemer thuisgestuurd met de naam van die persoon erop. Je dient zelf zorg te dragen van de juiste overdracht van het fysieke startnummer.

 

Stappenplan voor overdragen

 1. Log in op je Mylaps account via het online inschrijfformulier op de website. De link en het wachtwoord hiervoor heb je ontvangen in je bevestigingsmail.
 2. Als je bent ingelogd klik je op “registratie overdragen”:
 3. Vul de naam en het email adres in van degene die jouw startbewijs gaat overnemen en klik op “doorgaan”.
 4. Degene die jouw startbewijs overneemt ontvangt nu een mail om de overdracht te voltooien.
 5. De nieuwe persoonsgegevens worden door hem/haar ingevoerd en eventuele producten kunnen nog worden bijgekocht. Let op! Heb jij al producten aangeschaft laat dit degene die jouw startbewijs overneemt dan weten zodat dit niet dubbel wordt besteld.
 6. Als bij de laatste stap is betaald voor de overdracht is de overdracht geslaagd!

Betaling

De eventuele betaling voor het overnemen van het startnummer dient onderling geregeld te worden.

Waar vind ik de uitslagen?

Na de finish komen de uitslagen online op de website.

Waar kan ik mijn looplampje ophalen?

De speciale DSW Bruggenloop Rotterdam looplampjes kun je voorafgaand aan de start, tegen inlevering van het speciale bonnetje aan je startnummer, ophalen op het voorplein.  

Ik heb een locker besteld, hoe neem ik die in gebruik?

Heb jij bij je inschrijving een locker van Lockerbox besteld? Dan zit er een speciaal bonnetje aan je startnummer, die je bij de lockertrailer kunt inwisselen voor de sleutel van een locker. 

Er kunnen geen lockers meer gekocht/aangeschaft worden. 


Vragen?

Heb je na bovenstaande informatie een vraag? Bekijk dan ook nog even onze FAQ's pagina.